Upptäck Humleslingan
– en kulturhistorisk resa i Ivösjöbygden

På vackra vägar runt Skånes största sjö – Ivösjön – går denna rundtur på cirka 5,5 mil. Du följer vägverkets brunvita skyltning av turistvägar genom humlets bygd. Längs med Humleslingan finner du ett 40-tal sevärdheter att besöka.

 

LUSTSLOTT ÖPPET FÖR ALLA

Bäckaskog var kungligt lustslott åt Oskar I och Karl XV. Här kopplade de av från sina plikter, åt och drack gott och umgicks med familj och vänner. Så levs livet på Bäckaskog även i vår tid – men nu är slottet öppet för alla.

backaskog

Bäckaskog är ett i högsta grad levande slott. De gamla byggnaderna hyser restaurang, hotell och konferenslokaler. Här hålls också utställningar och konserter.

MÅNGA SÄGNER OM SAGOÖN - IVÖN.

Fossil förknippades förr med trolldom och onda makter. På Ivö finns gott om ”ödleben” och de har säkert bidragit till att det finns så många sagor och sägner om ön. Historierna från Ivö skulle lätt kunna fylla en fantasy-bok.

sagor

Lite varstans på Ivös stränder hittar man små runda kalkstenar som liknar mynt. De kallas Brattingsborgspengar och är egentligen en sorts fossil. Enligt en sägen hittade ärkebiskop Andreas Sunesens tjänstefolk massor med pengar från borgen och förde sedan ett vilt leverne för dessa.

FOSSIL FINNARE FILIP

När Filip Lindgren berättar om dinosaurier i Näsum, krokodiler på Ivö och hajar i Ivösjön är det inte några sagor. De har verkligen funnits där – för 80 miljoner år sedan.

fossil

På Ivö, och vid Åsen utanför Näsum, finns enorma mängder fossil av koraller, musslor, snäckor, armfotingar, sjöborrar, krabbor, kräftdjur, ostron, bläckfiskar, havssköldpaddor, hajar, rockor, havskrokodiler och svanhalsödlor.

 

KARNA FYLLER TVÅ DECENNIER

I 20 år har Karna transporterat passagerare, fordon och gods mellan Ivö och fastlandet. Färjeledschefen Börje Persson tror att det kan bli minst lika många år till. Karna går dygnet runt, årets alla dagar. Inte ens stormen Gudrun stoppade Ivöfärjan.

karna

Karna började trafikera Ivöleden hösten 1987. Sitt namn fick den efter Karna Bengtsdotter, en kvinna som bodde på fastlandsidan och som förr rodde människor den drygt 700 meter långa sträckan över sjön.

LÅT DIG INSPIRERAS

Välkommen till denna del av Skåne. Som du märker sprudlar det av aktiviteter och evenemang i Ivösjöbygden. Låt dig inspireras av denna sida och du hittar många anledningar att besöka Humleslingan i sommar!

cykel

Området kring humleslingan är bland de mest händelserika platser (geografiskt sett) i denna del av Sverige. Många säger att Skåne är platt som en pannkaka, men kom gärna hit och upptäck vägar, stigar, berg och dalar och inte minst sjöar och vattendrag i en härlig natur.

KUL PÅ HJUL I VÅNGABACKEN

Utsikten över landskapet är magnifik. Men de som störtar sig ner för Vångabacken i en liten hillrolling-bil eller på en downhill-cykel har annat att tänka på än vackra vyer. Backen stupar brant och farten är hög.

downhill

De specialbyggda bilarna som används vid hillrolling saknar motor. Med en fallhöjd på 132 meter, som det är i skidbacken i
Vånga, kan man ändå komma upp i hisnande höga hastigheter.

BOULDERING PÅ KJUGEKULL

Bouldering, som är en slags klättring, innebär att man utan hjälpmedel klättrar uppför friliggande stenblock. Kjugekull är särskilt lämpat för detta. På ett relativt litet område finns flera olika stentyper lämpade för stenklättring.

bouldering

När man bouldrar använder man endast händer och fötter för att ta sig upp på blocken. Kjugekull är troligtvis Nordens bästa boulderområde och erbjuder dessutom en stor naturupplevelse!